Objavljeni natječaji za mlade znanstvenike i stručnjake

19. lipnja 2007.

Fond „Jedinstvo uz pomoć znanja“ pokrenuo je Program za mlade znanstvenike i stručnjake, otvorivši dva natječaja za privlačenje mladih visokoobrazovanih ljudi hrvatskog porijekla iz inozemstva. Podupiru se samostalni istraživački i razvojni projekti budućih lidera u znanosti i tehnologiji, i to onih koji doprinose priljevu „mozgova“, znanja i investicija u Hrvatsku. Rok za prijavu na ovaj krug natječaja traje do 15. rujna 2007. i podnosi se preko stranice www.ukf.hr.

Potpora „Moje prvo istraživanje“ namijenjena je, osim mladim znanstvenicima i stručnjacima iz dijaspore (do 36 godina starosti), također i mladim ljudima iz Hrvatske. Kandidati koji dobiju ovu potporu (do 50.000 EUR) moći će pokrenuti svoj samostalni projekt i ubrzati karijeru kako bi se razvili u međunarodno konkurentne stručnjake i znanstvenike i bili osposobljeni za preuzimanje vodećih uloga u hrvatskoj znanosti i tehnologiji.

Potpora „Reintegracija“ omogućava mladim stručnjacima i znanstvenicima koji su doktorirali u inozemstvu da se vrate, pokrenu svoj samostalni projekt i nastave karijeru u Hrvatskoj. Dobitnici ove potpore (do 100.000 EUR) morat će dokazati svoj potencijal za buduće lidere, sposobnost za privlačenje investicija iz europskih i međunarodnih izvora i za stvaranje novih vrijednosti za hrvatsko gospodarstvo, okoliš i društvo.

Fond „Jedinstvo uz pomoć znanja“ ove je godine pokrenulo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa sredstvima iz kredita Svjetske banke (5 milijuna eura tijekom 3 godine). Cilj Fonda jest poticanje suradnje s hrvatskom znanstvenom i stručnom dijasporom, a financira zajedničke znanstvene i tehnološke projekte i hrvatskih znanstvenika i stručnjaka u inozemstvu sa znanstvenicima, institucijama i tvrtkama u domovini.

Prva dva natječaja Programa znanstvene suradnje (Potpora “Na putu kući“ i potpora „Preko granice“) nedavno su zatvorena i u tijeku je evaluacija pristiglih prijava. Veliki broj prijava, kojih ima četverostruko više od predviđenih sredstava, dokazuje izuzetan interes za ovaj program.

Fond će uskoro raspisati nove natječaje te ponoviti zatvorene, namijenjene povezivanju i spajanju znanstvenika i stručnjaka u dijaspori s domovinom, zatim komercijalizaciji istraživanja, zaštiti intelektualnog vlasništva. Cilj svih poduprtih projekata je iskorištavanje mogućnosti hrvatske znanstvene i stručne dijaspore za razvoj društva utemeljenog na znanju.

Informacije o natječajima, prijavama, postupku evaluacije i radu Fonda mogu se pronaći na internetskoj adresi www.ukf.hr.

 

S poštovanjem,

dr. sc. Hrvoje Meštrić,
voditelj programa

    Powered by Globaladmin