Za deset UKF projekata dodjeljeni ugovori o potpori ukupne vrijednosti 2,93 milijuna kuna

   Danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana svečana dodjela 10 ugovora o potpori za projekte Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja", ukupne vrijednosti 2,93 milijuna kuna.

Sredstva dobivaju projekti iz područja gospodarenja okolišem, očuvanja bioraznolikosti, razvoja mrežnih komunikacija i drugih znanstveno-istraživačkih područja, odabrana među 43 projektna prijedloga pristigla na natječaj do 8. ožujka ove godine.
Ukupan iznos financijske podrške osim sredstava Fonda koji su ovi projekti osigurali na početku provedbe iznosi 766.000,00 HRK od čega su više od polovice osigurale strane institucije, gotovo 400.000,00 HRK. Osim značajnog financijskog doprinosa važno je istaknuti da će u ovim projektima sudjelovati uz voditelje iz Hrvatske i su-voditelje iz inozemstva još 32 znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva što ukazuje na značajan prijenos znanja te na taj način stvaranje i osnaživanje grupa u Hrvatskoj.

Odabrani projekti odvijat će se na hrvatskim institucijama: četiri projekta na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu, Sveučilište u Zagrebu, jedan projekt na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu, jedan projekt na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu, jedan na Kliničkom bolničkom centru Zagreb, jedan na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i jedan na Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu.

Projekti će se odvijati kroz suradnju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima na svjetskim znanstvenim institucijama u SAD-u (Yale University School of Medicine; University of St. Thomas), Švedskoj (Royal Institute of Technology (KTH)), Njemačkoj (GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research; University of Stuttgart), Austriji (University of Innsbruck), Švicarskoj (University Hospital Basel), Španjolskoj (Catalan Institute for Water Research), Francuskoj (Université de Bourgogne, Institut de Mathématiques de Bourgogne; Université Claude Bernard Lyon1) s kojima će naše institucije uspostaviti trajni odnos i bit će usmjereni dodatnom privlačenju investicija kako iz međunarodnih izvora (primjerice Horizon 2020) tako i iz gospodarstva.

Više detalja o financiranim projektima na ovom linku: 10 UKF projekata
    Powered by Globaladmin