Ponovno otvoreni natječaji za povratnike i suradnju s dijasporom (1A/1B)
 Fond »Jedinstvo uz pomoć znanja« upravo je otvorio ponovne natječaje za financiranje zajedničkih istraživanja znanstvenika i stručnjaka iz dijaspore s partnerima u domovini, kao i za znanstvenike - povratnike iz inozemstva.

Cilj ovog Fonda, kojega je pokrenulo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, jest poticanje suradnje s hrvatskom znanstvenom i stručnom dijasporom. Fond financira znanstvene i tehnološke projekte suradnje hrvatskih znanstvenika u inozemstvu sa znanstvenicima, institucijama i tvrtkama u domovini.

Znanstvenici i stručnjaci kako iz dijaspore tako iz domovine mogu se natjecati za potporu istraživanja koja će se provoditi na hrvatskim institucijama i tvrtkama. Podupiru se isključivo projekti koji stvaraju nove vrijednosti u hrvatskom gospodarstvu i društvu, odnosno koji doprinose priljevu znanja i investicija.

Povjerenstva Fonda, koja čine ugledni hrvatski stručnjaci i znanstvenici, odabiru najbolje projekte za financiranje uz pomoć nezavisnog i anonimnog međunarodnog vrednovanja. Ukupna sredstva Fonda iznose 37 milijuna kuna, od kojih je 80% osigurano iz kredita Svjetske banke. Više informacija o raspisanim ovim i drugim natječajima Fonda, kao i sažetke već pokrenutih projekata, može se pronaći na internetskim stranicama Fonda (www.ukf.hr) i Ministarstva (www.mzos.hr).

Trenutno otvorena potpora »Preko granice« namijenjena je uspješnim znanstvenicima i stručnjacima u inozemstvu za pokretanje suradnje s Hrvatskom, ali i izvrsnim znanstvenicima u domovini koji žele uspostaviti suradnju s partnerima (hrvatskog porijekla) u inozemstvu. Potpora »Na putu kući« namijenjena je privlačenju hrvatskih znanstvenika i stručnjaka koji žive u inozemstvu na povratak, kako bi time ojačala konkurentnost Hrvatske.

Potpore za pojedinačni projekt mogu iznositi do milijun i pol kuna za dvogodišnje razdoblje, i pokrivaju do 80 posto ukupnih troškova istraživanja. Rok za prijavu traje do kraja 18. svibnja 2008.

Fond ima otvorene i druge natječaje, namijenjene mladim znanstvenicima, komercijalizaciji istraživanja, zaštiti intelektualnog vlasništva i povećavanju međunarodne pokretljivosti znanstvenika i stručnjaka, s ciljem iskorištavanja potencijala hrvatske znanstvene i stručne dijaspore za razvoj društva utemeljenog na znanju.

    Powered by Globaladmin