UKF voditelji prof. dr. sc. Iva Tolić i prof. dr. sc. Nenad Pavin dobili su ERC projekt u sklopu programa Sinergije

Prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i prof. dr. sc. Nenad Pavin s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) koji su vodili UKF projekt “The role of microtubule pivoting in formation of complex structures such as microtubule bundles and mitotic spindles” dobili su deset milijuna eura od Europskog istraživačkog vijeća u sklopu programa Sinergije.
Zajedno s kolegama prof. dr. sc. Geertom Kopsom sa Sveučilišta u Utrechtu te prof. dr. sc. Angelikom Amon s američkog MIT-a istraživat će mehanizme nastajanja pogrešaka pri podjeli kromosoma te njihov utjecaj na diobu stanica, a što je kritično za razvoj embrija, formiranje različitih vrsta karcinoma te odgovor tkiva na terapije.
Cilj je znanstvenika udruženih na projektu ujediniti sva znanja, visoku tehnologiju i sofisticiranu metodologiju kako bi identificirali uzrok genetskih pogrešaka na molekularnoj razini te kako bi otkrili njihov utjecaj na strukturu genoma u zdravim i bolesnim tkivima.
Prof.  Tolić je istaknula kako im je ERC omogućio da oforme snažan tim, a uz njen laboratorij koji se bavi biofizikom diobenog vretena, uz primjenu najmodernijih vrsta mikroskopije i laserskih škara, tu je tim prof. Kopsa koji je razvio metode rada s organoidima, zatim sjajna skupina koju vodi prof. Angelika Amon te prof. Pavin.
Prof. dr. sc. Pavin ističe kako će računalima simulirati procese koji se odvijaju u stanicama, a odgovorni su za greške u diobi. Planirani će im pristup omogućiti uvid u važne mehanizme koji se događaju u diobi, a koji su eksperimentalno nedostupni, te dodaje kako će na taj način saznati što se događa u svakoj stanici u velikom broju dioba te koje su sile odgovorne za ispravnu podjelu kromosoma.
Ovo je drugi projekt koji je Europsko istraživačko vijeće dodijelilo timu prof. Tolić i prvi projekt  timu prof. Pavina, te na taj način potvrdilo izvrsnost njihovih znanstvenih istraživanja.
    Powered by Globaladmin