Otvoren prvi natječaj za istraživače u sklopu NEWFELPRO projekta
 
Danas je u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta službeno otvoren prvi natječaj za stipendiranje i poticanje mobilnosti istraživača u sklopu projekta NEWFELPRO Vlade Republike Hrvatske koji na nacionalnoj razini provodi MZOS. Na raspolaganju su 83 stipendije od čega je 45 stipendija namijenjeno hrvatskim istraživačima u sklopu odlazne i reintegracijske sheme stipendiranja u ukupnoj vrijednosti od 4. 200, 000,00 EUR. Na natječaj se mogu prijaviti istraživači  iz svih znanstvenih područja. Više informacija o uvjetima prijave i evaluacijskim kriterijima dostupno je na mrežnoj stranici projekta www.newfelpro.hr.

Na prvom natječaju koji će biti otvoren do zaključno 18. rujna 2013. u 18 sati po našem vremenu, bit će na raspolaganju ukupno 34 stipendije, od čega je 18 stipendija za istraživače iz Hrvatske u ukupnom trajanju od 16 i 36 mjeseci te 13 stipendija za inozemne istraživače u ukupnom trajanju od 12 i 24 mjeseca. Kroz projekt NEWFELPRO želi se preokrenuti proces 'odljeva mozgova' poticanjem vrhunskih hrvatskih istraživača da se vrate i nastave graditi svoju karijeru u Hrvatskoj i to kroz reintegracijsku shemu stipendiranja u trajanju od 24 mjeseca te su za njih na raspolaganju ukupno 3 stipendije.

Dugoročni cilj petogodišnjeg projekta NEWFELPRO jest pridonijeti značajno većem broju kvalificiranih znanstvenika i istraživača koji sudjelovanjem u projektu stječu relevantno međunarodno iskustvo, čime se potiče daljnji razvoj međunarodne mreže znanstvenika i uklanjaju se prepreke mobilnosti istraživača u Hrvatskoj.

Projekt NEWFELPRO se financira u okviru prestižnog programa Marie Curie ukupne vrijednosti 7 milijuna eura, od čega se iz nacionalne komponente financira čak 60 posto aktivnosti projekta. To je  ujedno i stoti projekt u okviru Marie Curie COFUND sheme koji je dodijelila Europska komisija ugovorom od 11. prosinca 2012. godine.  Projekt će trajati do kraja 2017. godine.
 
 
    Powered by Globaladmin