Veliko zanimanje za Program znanstvene suradnje

Prva dva natječaja Programa znanstvene suradnje (Potpora 1A – Na putu kući i potpora 1B – Preko granice) zatvorena su 31. svibnja 2007.

Unutar propisanog roka ukupno je pristiglo 39 prijava na adresu Fonda “Jedinstvo uz pomoć znanja“.

Pristigle prijave predlažu znanstvenu suradnju sa znanstvenicima i stručnjacima hrvatskog podrijetla iz Austrije, Australija, Kanade, Nizozemske, Njemačke, Norveške, Španjolske, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Nekoliko prijava pristiglo je i od znanstvenika povratnika.

Predloženi projekti obuhvaćaju sljedeća znanstvena područja:, biologiju, fiziku, geoznanosti,  kemiju, elektrotehniku, računarstvo, strojarstvo, temeljne medicinske znanosti, poljoprivredu, ekonomiju, informacijske znanosti, odgojne znanosti i sociologiju.

Sve prijave zajedno potražuju od Fonda ukupno 6.899.556 EUR (što je veći iznos od cjelokupnog trogodišnjeg proračuna Fonda), a samo za ovu godinu 1.316.256 EUR. S obzirom da je za 2007. za Program znanstvene suradnje predviđeno 364.800 EUR, imamo sredstava za financiranje oko 28% prijavljenih aktivnosti.

Tijekom predstojeće evaluacije, Tajništvo i Povjerenstva Fonda pokušat će odbrati najbolje projekte u skladu s ciljevima Fonda:  podrška međunarodno konkuretnim projektima, podrška projektima koji stvaraju novu vrijednost u Hrvatskoj te podrška projektima koji razvijaju hrvatsku znanstveno-tehnološku infrastrukturu. Detalji evaluacijskog postupka opisani su na internetskim stranicama Fonda (www.ukf.hr).

Fond „Jedinstvo uz pomoć znanja“ zahvaljuje svim kandidatima kako iz domovine tako i iz dijaspore na ukazanom povjerenju i slanju prijava na prvi krug natječaja.

S veseljem očekujemo početak provedbe najboljih projekata kao i pokretanje novih programa Fonda.

    Powered by Globaladmin