Fond 'Jedinstvo uz pomoć znanja' mladim znanstvenicima i znanstvenim povratnicima dodjelio 4.5 milijuna kuna za istraživačke projekte
 

Na svečanosti održanoj danas u Zlatnoj dvorani Hrvatskog institutu za povijest u Zagrebu, s dvanaestoricom mladih hrvatskih znanstvenika i znanstvenih povratnika potpisani su ugovori o financiranju njihovih znanstvenih i tehnologijskih projekata u ukupnom iznosu od 4.5 milijuna kuna. Sredstva za financiranje spomenutih projekata, osigurana su kroz fond 'Jedinstvo uz pomoć znanja' ('Unity through knowledge' – UKF), pokrenut 2007. godine od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa a pomoću sredstava zajma Svjetske banke.

Ovo je prvi od natječaja proveden u okviru Programa za mlade znanstvenike i stručnjake Fonda UKF. Osim otvaranja mogućnosti mladim znanstvenicima da po prvi puta samostalno vode svoja istraživanja, ovim programom omogućena je i uspostava njihove trajne suradnje s inozemnim institucijama i gospodarstvom, što će pridonijeti dodatnom privlačenju financiranja kako iz međunarodnih izvora tako i iz gospodarstva.

Na natječaj je pristiglo ukupno 88 prijava projekata, a nakon dva kruga evaluacijskog postupka u kojima je sudjelovalo više od 60 nezavisnih i anonimnih recenzenata, za financiranje je konačno odabrano njih dvanaest. Prolaznost projekta na ovom natječaju Fonda iznosila je svega 13% posto, što u potpunosti odgovara prolaznosti na sličnim natječajima za financiranje istraživačkih projekata u Europi. U postupku izbora projekata sudjelovala su dva Povjerenstva Fonda sastavljena od uglednih stručnjaka iz hrvatske znanosti i gospodarstva, a među kojima su bili prof. dr. sc. Stjepan Car, prof. dr. sc. Mile Dželalija, prof. dr. sc. Astrid Krmpotić, dr. sc. Krunoslav Kovačević, prof. dr. sc. Saša Zelenika te drugi ugledni znanstvenici.


Powered by Globaladmin